European Kids Athletics Games – medailové žně

09.09.2020 20:46

Ve dnech 7. a 8. září se v Brně konal jubilejní 15. ročník „European Kids Athletics Games“ a i letos na něm nechyběla malá skupinka neratovických atletů.

EKAG je největší žákovský atletický závod v Evropě. Původně bylo přihlášeno necelých 1.500 závodníků z 15 států. Díky celosvětové pandemii některé státy bohužel nedorazily. I tak se do Brna sjelo neuvěřitelných tisíc účastníků z devíti států Evropy. Jako tradičně v pondělních večerních hodinách proběhlo slavnostní zahájení v duchu olympijských her, kterého se účastnil ambasador závodu olympijský vítěz ve víceboji Robert Změlík a slovenská reprezentantka Jana Velďáková, trojnásobná účastnice OH. Při slavnostním nástupu někteří rodiče uronili slzy. https://www.youtube.com/watch?v=Ur2K_RXu9iU (v čase 28:09 jde neratovická výprava, v čase cca 1:17:00 naše Terka přebírá zlatou medaili z rukou Roberta Změlíka)

Neratovice reprezentovali: Honza Janků, Honza Hoffmann, Dominik Zajac, Kačka Hůlková a Terka Kučerová.

Naši atleti se v obrovské konkurenci neztratili a všichni předvedli skvělé výkony. Všichni závodníci si přivezli alespoň jednu medaili a osobní rekord.

 Medailové hody zahájil Honza Hoffmann, který hned první den vybojoval bronz v hodu oštěpem. Následovala Terka Kučerová, která si ve výšce osobním rekordem vyskočila pro zlato. Současně si s Kačkou Hůlkovou vybojovaly postup do finále dálky a kriketu, stejně tak Honza Janků si osobáčkem zajistil účast v úterním finále dálky a Dominik v kriketu. Kačka Hůlková, Dominik i Honza Hoffmann se osobními rekordy probojovali do finále B v běhu na 60 m a Honza navíc v běhu na 150 m.

V úterý jsme pokračovali v krasojízdě. Zahájila Terka stříbrem v dálce. Jen 1 cm jí chyběl k vítězství. Následoval krásný souboj ve výšce, kde naši Honzové brali stříbrnou (Janků) a bronzovou medaili (Hoffmann). Následoval nervydrásající souboj v dálce chlapců, kde bronzovou medaili vybojoval Honza Janků. Po obědě se vrhli do bojů naši házeči. První medaile cinkla Dominikovi. Ten předvedl neskutečně pevné nervy a chuť bojovat. Celý závod jasně vedl, ale předposledním hodem v 6. sérii jej přehodil závodník ASK Dipoli. To ovšem neměl dělat. Dominik, který od čtvrtého hodu vypadal, že mu upadne ruka, se naštval a vítězství si nenechal vzít. Následoval souboj nejmladších děvčat. Při tomto závodu přestala fungovat světelná tabule a tak jsme vůbec netušili, jak na tom naše Kačka je. Tajně jsme doufali v bronz a trochu jsme se obávali „brambor“. Když Kačka dostala pozvánku na vyhlašování vítězů, skákali jsme radostí a to jsme netušili, že z toho bude nakonec stříbro. Poslední souboj na EKAGu čekal Terku. Ta byla od prvního hodu jasnou favoritkou a vítězství a poslední zlato nám neuniklo.

Suma sumárum máme 3 kompletní sbírky čili 9 medailí. Na 5 statečných velmi slušný výkon.

Děti byly úžasné, fanoušci také.

Všem závodníkům děkujeme za skvělou reprezentaci našeho oddílu.

Zpět